Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?

60% от българите са против
11 фев 2020 22:30, Нели Христова
739
Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?
Снимка: БГНЕС

Института "Пю" решава да проведе проучване, което да покаже какво е мнението на хората за НАТО. Те анкетират хора от всички 16 членки на съюза и се оказва, че по-голямата част от тях, а именно 53%, имат положителна нагласа за НАТО.

Едва 27% са тези, които не харесват съюза. Но във всички държави има едно притеснение – "Поправка 5“ на 75-годишният договор, която гласи, че нападение към един от членовете на съюза е нападение към всички останали.

В своето проучване от "Пю“ задават важен въпрос – бихте ли помогнали на съюзник, ако бъде нападнат от Русия? Но едва 38% от анкетираните отговарят с "да". Останалите са категорични – страната им не трябва да защитава съюзник, ако той е нападнат от Русия. Повечето от тях са убедени, че тези, който трябва да защити НАТО от подобна атака са САЩ.

В Европа изключение правят Нидерландия и Обединеното кралство. Там хората взимат насериозно задължението да защитиш съюзника, формулирано в член 5 от Атлантическия договор. Очевидно британците правят разлика между ЕС и НАТО, чието значение нараства след Brexit.

В България 42% от хората одобряват НАТО, а 28% имат негативно мнение относно съюза. Но проучването показва, че доверието в НАТО е спаднало от 2007 година насам, когато то е било 54%.

Но как отговарят българите на въпроса за Русия?

60% от анкетираните ни сънародници са на мнение, че страната ни не бива да се намесва, ако Русия нападне някоя от съседките ни или съюзниците ни в НАТО. Едва 12% са тези, които мислят, че трябва да изпълним дълга си по "Поправка 5“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


739
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
559
0
 
0
 
! Отговори
Д. Цветков преди 2 години
Смърт за Русия , Смерт за СССР . Да живее БЪЛГАРИЯ . РУСИЯ Е НАЙ - ГОЛЯМОТО ЗЛО КОЕТО СЕ Е СЛУЧВАЛО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД
558
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
В момента Турция ревизира границите си от 1878. Всички Туркофили в България трябва да бъдат изхвърлени от БА и Държавната и Общинска Администрация. Да се видят под отчет в районните и да не им се позволява пътуване.
557
6
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Горките ***, от кого ли не са яли бой... - Наполеон ги гони до леговището им, а те бягаха и си палеха къщите, турците ги млатиха в не една или две войни, поляците и шведите също, малка Финландия им разказа играта през 40-та... - и от нас голям бой ядоха през 16-та, Хитлер им влезе, като гвоздей в кисело мляко, добре, че се откри втори фронт... - а технте помещици колко са ги мачкали - мачкат ги и сега...
556
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Всяка военна победа за Рашия е измъчена, изтъкана от некадърност, свързана с безбройни жертви... - един вид пирова победа... - но кой го е еня за жертвите, като идват нови попълнения от Изток, а и кога се е ценял човешкия живот в Рашата...
555
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
... - и колкото повече се разширява Рашата... - толкова по бедна и слаба става... - станала е вече за посмешище на цивилизования свят... - и един суровинен придатък...
554
1
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Носят се слухове, че младото семейство Ердоганови е пред разпад... - женихът Ердоган ефенди често налагал булка Жужана...
553
0
 
0
 
! Отговори
до somi преди 4 години
Очаквах да кажеш колко време е бил Украински. Има и нещо интересно. Монголите получили "вътрешна и формация" за да организират походите си към Източна Европа от Венециански Търговци пак от Крим.
552
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз бих воювал само срещу врагове. Врагове са тези, които застрашават живота ми или този на близките ми.Ако някой утре ми сложи пушка в ръцете, и ме прати да убuвам или бъда yбит - това определено се брои за враг.
551
1
 
3
 
! Отговори
somi преди 4 години
През 1783 г. целият Крим е анексиран от Руската империя.5 февруари 1954 г. Прехвърлен към Украйнска ССРСлед разпадането на Съветския съюз, през 1991 в съства на Укарйна Кримската криза настъпва на територията на Автономна република Крим и в град Севастопол през март 2014 година поради анексирането от страна на Русия.общо се владее от Русия 214 години Включително и шест години от2014 до 2020.
550
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите(5-8век) са владели повече Крим от Руснаците. ФАКТИАма ние тия факти ги знаем. А сега добави че гетите и хуните са българи и съвсем ще ти стане ясно че Крим е български и че руснаците произлизат от нас.
549
2
 
2
 
! Отговори
somi преди 4 години
През Средновековието Крим е завладяван от готи (около 250 г.), хуни (376 г.), прабългари (5 век) и втори път по времето на Стара Велика България (632 665 г.), хазари (8 век), Киевска Рус (10 11 век), Византия (1016 г.), кумани (1050 г.) и монголи (1237г.). След 13 век генуезците превземат стари венециански селища и развиват търговия в района. През 1783 г. целият Крим е анексиран от Руската империя(237години). Българите(5-8век) са владели повече Крим от Руснаците. ФАКТИ
548
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сополончо и Герганка *** да се бичт в Аушвиц
547
4
 
15
 
! Отговори
Питанката преди 4 години
Всъщност въпроса който много искат да ни зададат Сор0с0идите е : Бихте ли помогнали на НАТО ако НАПАДНЕ Русия ? Щото аз не виждам руски бази в Мексико или Канада и военни учения на Руските армии в Карибския залив .... Краварчетата правят проучване къде да започнат нова война след като им омръзне да рушат в Близкия Изток. Все ще измислят нещо.Като "химическото оръжие" на Садам.... или някоя Алакайда ще се пръкне в Украйна ... или в БГ-то тролчетата ще пощръклеят ръчкани в гъ**за от Евреина
546
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крим не е руски.Македония не е българска.Егати смешника, егати вицаджията, евалата си Шкумба!
545
2
 
2
 
! Отговори
луд козар преди 4 години
до 580 Крим не е руски.Македония не е българска.
544
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре е , че я има Русия да балансира световния редИначе щеше да бъде пълна анархия
543
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?"Не, не бихме. Да помага Плевнелиев, той е много смел и ще бъде щастлифт да пребие няколко руснака от спецназ с голи ръце.
542
0
 
16
 
! Отговори
До хахото 585 в моме преди 4 години
Прочети отново новината в NY Times... Там я пише малко по иначе...Колона от американски военни се е опитвала да мине през кюрдско село и е била спряна от граждани..Американците са убили 14 годишен младеж.. Следва престрелка с жертви от двете страни... Дерзай с коментарите. Ама поне не лъжи хората..
541
4
 
4
 
! Отговори
Сесе сере то преди 4 години
Разби Третото Българско Царство защото българите избраха окупация пред свободаДжендъри ,сър ,готови да се надупят най вече на север
540
19
 
5
 
! Отговори
Бугарите са проЗти преди 4 години
Имаха 250 000 армия и се оставиха се се серето да ги окупира през 1944Народ без топки е народ без бъдеще